четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Салата от зелени ябълки и селъри с орехи и горчичен винегрет

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Green-Apple-and-Celery-Salad-with-Walnuts-and-Mustard-Vinaigrette-233139
1/4 чаена чаша лимонов сок
1/4 чаена чаша дижонска горчица
5 чаени лъжички мед
2/3 чаена чаша зехтин екстра върджин

7-8 стръка селъри
2 големи ябълки Грани Смит - обелени, почистени, нарязани на четвъртинки и след това напречно нарязани на тънки триъгълни филийки
3/4 чаена чаша орехи, опечени, едро счукани

Смесете първите три съставки в малка купичка, а след това хубаво ги разтворете в зехтина. Подправете винегрета със сол и черен пипер.

Отделете листата на селърито и нарежете 1 ч.ч. от тях. Стеблата нарежете на тънки ивици по диагонал и след това, заедно с листата, ги накиснете в купа със студена вода. (Винегрета, листата и стеблата селъри могат да се приготвят от предишния ден и да се съхраняват в затворени съдове в хладилник.)

Изцедете и подсушете напълно селърито с кухненска хартия. Смесете селърито, листата, абълките и орехите в голяма купа. Добавете соса и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар